Stjärnornas Krig – Episod 4

Originaltitel: Star Wars

När den första delen i Star Wars-trilogin – Stjärnornas Krig – kom ut 1977 var den banbrytande på flera sätt.  Många biobesökare berättar att de först inte visste vad de skulle förvänta sig av filmen och att de efteråt inte heller kunde beskriva den då den inte liknade något annat de sätt tidigare. Och det är lätt att förstå dem. Med ett tydligt science fiction-tema men ändå med vissa inslag som andas fantasy kombinerat med en okonventionell klippningsteknik och, för sin tid, halsbrytande specialeffekter kom Stjärnornas Krig att bli en av de mest inflytelserika och framgångsrika filmerna genom tiderna.

Handling

Star Wars Episode 4 Movie Poster by Tom JungStjärnornas Krig utspelar sig i en galax långt, långt borta och som styrs av det onda Rymdimperiet. Detta styre trotsas av motståndsgrupper – rebellerna – vars främsta syfte är att återupprätta republiken och skapa fred i galaxen. Denna kamp har dock utlöst ett galaktiskt krig som rasar mellan Rymdimperiet och rebellerna.

Prinsessan Leia, som är en av de mest betydelsefulla personerna i rebellernas frihetskamp, tas till fånga av Rymdimperiets mest fruktade ledare – Darth Vader – och här börjar äventyret. Hur ska rebellerna gå tillväga för att frita Prinsessan Leia och rädda galaxen från Rymdimperiet?

Två robotar (här kallade ”droider”) vid namn C-3PO och R2-D2 flyr från fångenskapen och når den ödsliga ökenplaneten Tatooine, där de hamnar i den unge bondpojken Luke Skywalkers ägo. R2-D2 är programmerad att ta kontakt med den skygge Jedi-riddaren Obi-Wan Kenobi för att överlämna ett meddelande från Prinsessan Leia.

Fakta om Stjärnornas Krig

Regissör: George Lucas
Medverkande: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Peter Cushing, Alec Guinness, Anthony Daniels, Kenny Baker, Peter Mayhew, David Prowse m fl
Produktionsår: 1977
Premiärdatum: 25 maj 1977 (16 december 1977 Sverige)
Speltid: 121 min
Filmbolag: Lucasfilm, 20th Century Fox
Antal Oscars: 6 (Best Art Direction – Set Decoration, Best Costume Design, Best Sound, Best Film Editing, Best Effects/Visual Effects, Best Music)

Visste du att..

  • Stjärnoras Krig visades på svensk TV den 2 oktober 1984 klockan 19:30 i SVT2 för första gången.
  • Chewbacca är baserad på George Lucas hund, Indiana (som även namngett Indiana Jones).
  • Från början hette Luke ”Skykiller” i efternamn och inte Skywalker.
  • George Lucas sänkte sin lön och förhandlade i stället till sig rättigheter till merchandise – något som visat sig vara ett smart drag.
  • Episod IV är den enda av Star Wars-filmerna som nominerats till en Oscar för bästa film
  • Två av karaktärerna har namn som påminner om raserna de liknar på ryska: Chewbacca låter som ”sobaka” som är ryska för hund och Jabba låter som det ryska ordet för padda – ”zhaba”.

Trailer för Stjärnornas Krig

Det här är den första inblicken i Star Wars-universumet och första gången man får stifta bekantskap med Luke, Leia, Han och Darth. Undra hur man som biobesökare reagerade när man fick se den trailern för första gången? Jag tycker det är intressant hur ”platt” det känns utan John Williams mäktiga musik. Notera även den ganska intetsägande loggan som man har använt.