Episod 5 – Rymdimperiet Slår Tillbaka

Originaltitel: Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back

I maj 1980 hade Rymdimperiet Slår Tillbaka premiär och ingen, inklusive nytillsatte regissören Irvin Kershner själv, trodde att det skulle vara möjligt att återupprepa succén med Stjärnornas Krig – men det var det.

George Lucas kände sig utarbetad efter arbetet med Stjärnornas Krig och valde att fokusera endast på att producera filmen och överlämna regissörsdelen till ovan nämnda Kershner, något som visade sig vara ett genidrag.

Handling

Empire Strikes Back Movie PosterDet har gått tre år sedan dödsstjärnan förstördes och rebellerna har dragit sig tillbaka till den avlägsna snöplaneten Hoth där man byggt upp en bas. Efter att ha upptäckts av en av imperiets spaningsrobotar gör man sig redo att överge basen men man hinner inte innan imperiet attackerar.

Efter en storslagen stridsscen, där vi bl a får bekanta oss med de mäktiga stridsmaskinerna AT-AT, lyckas rebellerna till slut undkomma i sista stund och Luke beger sig vidare till planeten Dagobah för att uppsöka Jedimästaren Yoda för att fortsätta sin träning för att bli en Jedi. Samtidigt beger sig resten av gänget till Molnstaden och Hans gamle vän Lando Calrissian för att söka skydd.

Det är tydligt att Rymdimperiet Slår Tillbaka är mittendelen i sagan då man kastas rätt in i handlingen samtidigt som den har ett slut som inte ger några direkta svar.

Fakta om Rymdimperiet Slår Tillbaka

Regissör: Irvin Kershner
Medverkande: Mark Hamill, Carrie Fisher, Harrison Ford, Billy Dee Williams, David Prowse, Peter Mayhew, Frank Oz, Anthony Daniels, Kenny Baker, Alec Guinness,
Produktionsår: 1980
Premiärdatum: 17 maj 1980 (15 augusti 1980 Sverige)
Speltid: 124 min
Filmbolag: Lucasfilm
Antal Oscars: 1 (Best Sound)

Visste du att..

  • Vi får se John Ratzenberger, för den stora massan mest känd som den misslyckade brevbäraren Cliff Clavin i kultserien ”Skål” (Cheers), i en roll som Major Bren Derlin i öppningsscenen från Hoth.
  • Han Solo blir den enda icke-Jedin som använder ett lasersvärd under hela originaltrilogin.
  • Scenerna från Hoth är inspelade i Norge och många av rebelltrupperna i skyttegravarna består av medlemmar från den norska fjällräddningen.
  • När Millennium Falcon flyger genom ett asteroidfält så är en av asteroiderna en potatis. Vi kan även hitta en tennissko där någonstans.
  • Han Solo skulle enligt manus ha svarat ”I love you too” när Leia berättade att hon älskar honom. Harrison Ford tyckte dock inte om det utan improviserade fram det nu klassiska svaret ”I know”.

Trailern för Rymdimperiet Slår Tillbaka

Under hösten 1979 dök den första trailern för Rymdimperiet Slår Tillbaka upp på biograferna. Jag gillar hur speakerrösten känns helt fel för en Star Wars-film. Man ser även i slutet att loggan inte är densamma som i den slutgiltiga produktionen, något som vi sett i samtliga filmer i ursprungstrilogin.