Jedins Återkomst – Episod 6

Originaltitel: Star Wars VI: – Return of the Jedi

Till Jedins Återkomst ville Lucas låta sin nära vän Steven Spielberg stå för regin. Tyvärr var denna tvungen att tacka nej p g a en konflikt mellan Lucas och Director’s Guild (Hollywoods fackförening) så istället föll valet på, den då okända, walesaren Richard Marquand.

Filmen spelades in och slutfördes på under ett år med inspelning från juni 1982 till september samma år. Budgetmässigt så hade man 32 miljoner dollar att röra sig med, något man fick tillbaka med råge då man bara under 1983 spelade in 250 miljoner dollar (och ytterligare 40 miljoner USD vid återlanseringen 1997).

Rent visuellt ser vi att utvecklingen gått framåt (och budgeten ökat!) sedan Stjärnornas Krig och tittar man lite extra noga på t ex farkosterna ser man att detaljrikedomen är högre än tidigare.

Handling

I Jedins Återkomst återvänder man till Luke’s hemplanet Tatooine för att rädda Han Solo från den slemmiga gangstern Jabba the Hutt. Under tiden så bygger Imperiet en ny och större dödsstjärna, ett bygge som övervakas av kejsaren själv.

För att kunna synkronisera en attack och förstöra den nya dödsstjärnan måste man bege sig till skogsplaneten Endor för att slå ut skölden som skyddar bygget.

Luke fortsätter sin träning till Jediriddare hos Yoda och gör sig redo för att en gång för alla möta Darth Vader och Kejsaren i en sista strid.

Fakta om Jedins Återkomst

Regissör: Irvin Kershner
Medverkande: Mark Hamill, Carrie Fisher, Harrison Ford, Billy Dee Williams, Warwick Davis, Ian McDermid, David Prowse, Peter Mayhew, Frank Oz (röst), Anthony Daniels, Kenny Baker
Produktionsår: 1983
Premiärdatum: 25 maj 1983 (30 september Sverige)
Speltid: 134 min
Filmbolag: Lucasfilm
Antal Oscars: 0 (4 nomineringar)

Min kommentar

Det som ”Jedins återkomst” inte riktigt lyckas med fullt ut är att stå på helt egna ben och överträffa det som tidigare gjorts – på det sätt som ”Rymdimperiet slår tillbaka” lyckades göra tre år tidigare.

Den svagaste filmen i hela serien totalt sett men den levererar ändå det perfekta slutet på den bästa filmtrilogin någonsin.

Trailer för Jedins Återkomst

Det här är den första teasern för Jedins Återkomst vilket märks tydligt på att den benämns ”Revenge of the Jedi”, ett arbetsnamn som ströks då det inte ansågs rätt att en Jedi söker hämnd.