Star Wars-filmer

Den första filmen i Star Wars-sagan, Stjärnornas Krig  (Episode IV – A New Hope), hade premiär 25 maj 1977 och var skriven och regisserad av George Lucas. Serien var på många sätt banbrytande genom sitt nya sätt att arbeta med specialeffekter, berättartekniken men även hur han valde att porträttera science fiction som genre. Tidigare har just science fiction haft en väldigt polerad och slät yta men Lucas väljer att istället visa upp ett ”använt universum” där alla objekt, från rymdskepp till byggnader till karaktärer, ser använda, smutsiga och nötta ut.

De tre första filmerna som kom ut 1977-83 var del 4 till 6 i serien och de tre efterföljande, som kom 1999-2005, var del 1 till 3. Nu är en ny serie filmer på gång och den första filmen (del 7) är sagd att ha premiär i december 2015 – vilket i sig är lite intressant då samtliga övriga delar har haft sina premiärer i maj.

Sett till intäkter är Star Wars-filmerna idag en av de mest inkomstbringande filmserierna genom tiderna.

Star Wars Trilogy

Star Wars – The Prequel Trilogy

Övriga filmer

Utöver de sex originalfilmerna så har det även gjorts ett par andra filmer som på ett sätt eller ett annat är relaterade till dem.